Reports events

Op donderdag 21 februari hield watercircle.be zijn eerste activiteit van het jaar, namelijk een ledenevent bij brouwerij Van Steenberge. Boven de brouwerij bevind zicht de mooie bar Baptist, waar we een 70-tal van onze leden mochten verwelkomen. Paul Ockier en Matthias Mertens lichten kort het voorbije en het komende jaar toe gevolgd door de introductie van onze nieuwe watercircle-gadgets. Vervolgens werden de aanwezigen niet enkel verrast door één maar wel twee mystery guests.

Academia Meets Industry (AMI 15) en speeddating

Op donderdag 6 december vond de 15e uitgave van Academia Meets Industry en een “speeddating” met laatstejaarsstudenten van hogescholen en universiteiten plaats in de Faculty Club te Leuven.

Brabanthallen Leuven kenden dit jaar opnieuw een passage van de Vlaamse watertechnologiesector dankzij Aquarama. Naast vertrouwde exposanten en bezoekers, maakten vele nieuwe gezichten zich kenbaar op de beursvloer. Dit was tevens het geval op de stand van watercircle.be en vanzelfsprekend op de workshops van watercircle.be en VMx, zowel voor als achter de microfoon.

Wil u de presentaties van deze workshops nog eens nakijken?

Dit jaar bestaat TNAV 15 jaar en dat vierden we in stijl! TNAV nodigde al haar leden uit voor een heus netwerk evenement in de Ghelamco Arena in Gent.

De Belgische Membraangroep (BMG) organiseerde op 5 juni de 16de Membraanposterdag in de universiteitshal in Leuven, een co-organisatie met het Nederlandse Membraangenootschap (NMG) en de Duitse Membraanassociatie (DGMT - Deutsche Gesellschaft für Membrantechnik). 

Met de eerste lentezon in onze nek, opende Aquafin op 18 april hun deuren voor een interessante BMG Themadag. Ervaringen in verband met langlopende membraaninstallaties werden gedeeld. 

Uw kans gemist? Dan kan u hier de presentatie bekijken.

Op 6 maart 2018 kregen leden van TNAV de kans om de geothermische boring in Mol te bezoeken. THV Smet Group-Daldrup boort op deze site tot maar liefst 4.500 m diepte! De geothermiecentrale en het warmtenet zullen operationeel worden in 2018.

LANXESS is een voorloper op vlak van online metingen en integreert deze efficiënt op een optimale manier in zijn afvalwaterzuiveringsproces. Op 13 maart 2018 gaf LANXESS ons de kans om geïnteresseerde bedrijven een blik op zijn waterzuivering te laten werpen. Op een zeer praktische manier werd het nut van online metingen in beeld gebracht en gaf men inzicht in hoe deze geïmplementeerd kunnen worden op andere waterzuiveringsinstallaties.

Op 6 december bekroonde TNAV opnieuw de beste scripties in het vakgebied watertechnologie tijdens Academia Meets Industry. 

Bekijk hier de foto's en de presentaties.

Op 6 december organiseerde TNAV een Workshop Koelwater, voorafgaand aan de jaarlijkse uitreiking van de beste thesisprijs in het vakgebied watertechnologie. 
In deze workshop kwamen innovatieve en visionaire aspecten rond koelwater aan bod.

Brabanthal Leuven kende dit jaar opnieuw een passage van de Vlaamse watertechnologiesector dankzij Aquarama. Naast vertrouwde exposanten en bezoekers, maakten vele nieuwe gezichten zich kenbaar op de beursvloer. Dit was tevens het geval op de stand van TNAV en vanzelfsprekend op de workshops van TNAV en VMX, zowel voor als achter de microfoon. Tijdens de jaarlijkse TNAV-VMx workshop werd de nadruk gelegd op duurzaam waterbeheer in de industrie. Verschillende sprekers presenteerde nieuwe ontwikkelingen en projecten gedurende een plenaire en twee parallelle sessies. We kunnen spreken van een succesvolle workshop met maar liefst 100 deelnemers.

Wil u de presentaties van deze workshops nog eens nakijken? 

Het TNAV-kernlid Visser & Smit Hanab nv mag dan bij ons vooral gekend zijn als waterbehandelaar, het Gentse aannemingsbedrijf is daarnaast ook actief in de kabel- en leidingbouw. Op donderdag 12 oktober werd TNAV door Visser & Smit Hanab uitgenodigd om kennis te maken met de aanleg van een warmtenet, en dit op hun werf in uitvoering te Kuurne. 

Op 30 augustus organiseerde de BMG  een workshop omtrent Gas Seperation in samenwerking met Fuijfilm, gecombineerd met de finale conferentie voor EU_ITN_EID project DR. Hipergas. De dag erop, 31 augustus, werd een Foward Osmosis workshop gehouden. 

FFlogo logo def

Op dinsdag 19 september organiseerde de Belgische Membraangroep in de fantastische gebouwen van congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen, een lustrumviering voor haar tienjarig bestaan. 

Uw kans gemist? Dan kan u hier de presentaties bekijken.

Op dinsdag 27 juni was het opnieuw zover. Vooraleer de zomervakantie een hoge vlucht nam, trokken we er met onze leden nogmaals op uit. Deze keer bood Packo Pumps ons de kans om eens mee achter de schermen te kijken naar hun bedrijvigheid in Diksmuide.

Op 21 februari nodigden we al onze leden uit om naar Gent af te zakken voor onze ledenreceptie in Thagaste.

Op 6 december organiseerde TNAV een Workshop Micropolluenten ism VITO, Ugent en Aquafin, voorafgaand aan de jaarlijkse uitreiking van de beste thesisprijs in het vakgebied van watertechnologie, Academy meets Industry.

U vindt er hier onder alles over.

Op 6 december lauwerde TNAV opnieuw beloftevolle studentenscripties binnen de wereld van de watertechnologie op Academia Meets Industry (AMI). De dertiende editie van AMI zette zich deze keer tevens in voor de promotie van andere vormen van samenwerking tussen de academische sector en de bedrijfswereld.

Bekijk hier nog eens de foto's en de presentaties

Op vrijdag 25 november organiseerde de Belgische Membraangroep in de fantastische gebouwen van KULeuven Arenberg een themadag met als onderwerp “Anaerobe MBR”.

Uw kans gemist? Vind dan hier de presentaties en het verslag van de dag terug.

Dinsdag 4 oktober bezochten onze leden en wij de enorme site van Terranova. De weergoden waren ons goed gezind, waardoor de begeleide wandeling tergelijkertijd aangenaam en interessant was.

Brabanthallen Leuven kenden dit jaar opnieuw een passage van de Vlaamse watertechnologiesector dankzij Aquarama. Naast vertrouwde exposanten en bezoekers, maakten vele nieuwe gezichten zich kenbaar op de beursvloer. Dit was tevens het geval op de stand van TNAV en vanzelfsprekend op de workshops van TNAV en VMX, zowel voor als achter de microfoon.

Wil u de presentaties van deze workshops nog eens nakijken?

Op 26 april brachten we een bezoek aan Waterleau NewEnergy in Ieper. Dit is een biogasinstallatie die kernlid Waterleau bouwde en ook uitbaat. Het is een gesloten systeem waarin alle zuiveringstechnologieën die Waterleau aanbiedt aan bod komen. 

De BMG organiseerde op 14 april een themanamiddag bij Tereos-Syral in Aalst. Het thema was Membraanfouling. Er stonden 4 presentaties en een bezoek aan de deminwaterinstallatie op het programma.

ACADEMIA MEETS INDUSTRY 2015
 
Het is weer voorbij. Academia Meets Industry, het laatste evenenement van 2015 en een brug tussen de academische wereld en de industrie. Dit jaar vond AMI plaats op Campus Kortrijk van de Universiteit Gent. 3 studenten stelden hun eindwerk aan ons voor.  Emma Deniere van de Universiteit Gent sleepte de hoofdprijs in de wacht met haar thesis 'Ozonisatie van secundair effluent: opvolging en controle van micropolluentenverwijdering'. Dit eindwerk is voor de TNAV-leden het meest bruikbare. Stijn Van Hulle sprak over de nieuwe structuur en het recente wateronderzoek van de Campus Kortrijk. Ook kregen we een rondleiding door de labs van LIWET, het Laboratorium voor Industriële Water-en ecotechnologie, en praatten we na op een netwerkreceptie.
 
Proficiat Emma met je thesis! Dank je wel Stijn voor de ontvangst!
 

De BMG debatavond van 19 september 2013 met als thema "Future Trends in Membrane Technology" was een schot in de roos.

De sprekers bewezen dat een verregaande specialisatie kan samengaan met een brede visie en met een open oor voor de vragen uit het publiek, dat zowel uit professionals uit de industrie als doctoraats- en masterstudenten bestond. Proficiat, Enrico Drioli, Joao Crespo en Pierre Aimar, en Ivo Vankelecom voor de organisatie.

Hieronder kan u de inleidende presentaties nog eens bekijken.

Op donderdag 18 april organiseerde de Belgische Membraangroep de eerste thema-avond van 2013 met als onderwerp 'Elektrochemische membraanprocessen voor energieopwekking en (bio)chemische conversie'. De presentaties kan u hier opnieuw raadplegen!

Op maandag 8 september hadden we een afspraak in Aken, voor het grote tweejaarlijkse posterevenement. Initiatiefnemers waren wij van de BMG, onze Nederlandse collega's van de NMG en nu ook een aantal Duitse specialisten en onderzoekers.
Plaats van actie was de prestigieuze Rheinisch Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in de Karel de Grote-stad Aken.

Het voorbije bedrijfsbezoek was wel heel bijzonder: ter ere van het 10-jarig bestaan nam TNAV zijn leden mee naar AMORAS.

Op dinsdag 25 juni 2013 bezochten we de site van AMORAS in de Antwerpse haven. Achteraf trakteerde TNAV op een havenrondvaart met de Flandria. De opkomst was enorm, de rondleiding door AMORAS razend interessant, en dankzij het zonnige weer tijdens de havenrondvaart was iedereen gelijk in vakantiestemming.

Altijd al willen weten hoe het eraan toegaat op de Hooge Maey?
Op 1 oktober nodigde TNAV de leden uit voor een bedrijfsbezoek aan deze voormalige stortplaats voor industrieel en huishoudelijk afval in het Antwerpse havengebied.

Op 3 december brachten we een bezoek aan de labo’s van ProMil (KULeuven, Campus De Nayer) waar onderzoek wordt verricht naar intensificatie van biologische waterzuiveringsinstallaties, advanced oxidation processes (AOP) en anaerobe vergistingssystemen.

Het bezoek werd zoals ieder jaar voorafgegaan door presentaties van de drie laureaten van de TNAV prijs voor de interessantste eindwerken over water- of slibtechnologie. Hun presentaties kan u hieronder nog eens bekijken.

De hoofdprijs was dit jaar voor Sebastiaan Derese van de UGent. Nogmaals proficiat!

Woensdag 26 maart was het troef:  een nieuwe reeks partnermatchings met Nederlandse bedrijven.

Maandag 17 maart  2014 was de dag van de langverwachte workshop over ultrapuur water, de eerste activiteit dit jaar van de Belgian Membrane Group. Het was een succes, wat wil je ook ?  Een actueel onderwerp, een trio prima sprekers en een flinke opkomst, meer moest dat niet zijn.  Een pluim ook voor de vlekkeloze ontvangst in het IMEC-gebouw in Heverlee.

Het is weer mooi geweest: op 22 april waren we te gast in Tessenderlo bij Spirotech, TNAV-kernlid  én een schitterende gastheer.

Te gast bij Trevi Environmental Solutions in Gent (Gentbrugge) konden we heel wat opsteken van twee welbespraakte en goed geïnformeerde woordvoersters van Flanders Investment & Trade.  

Op 30 september nodigde TNAV alle leden uit voor een bezoek aan het gloednieuwe waterproductiecentrum HAC in Haasrode (Leuven). De Watergroep ontwikkelde er een innovatief concept om zoveel mogelijk klanten van zacht water te voorzien.

De presentaties van de workshop staan online, klik op lees meer om ze te bekijken!

Op dinsdag 2 december organiseerde TNAV het laatste evenement van 2014, Academia Meets Industry, deze keer aan de Universiteit Gent en al de 11de editie!

Eerst stelden de drie laureaten van de watertechnologieprijs hun thesis aan het publiek voor en werd de jaarlijkse thesisprijs uitgereikt. De hoofdprijs was dit jaar voor Ruben Props van de Universiteit Gent. Proficiat, Ruben!

Na de prijsuitreiking brachten we een bezoek aan de laboratoria PalnT en LabMet van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, waar proeven worden uitgevoerd voor het Blauwe Cirkel-project.

Van 17 tot 19 maart 2015 nam TNAV deel aan de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem. Deze vakbeurs, die dit jaar zijn 10de verjaardag mocht vieren, was 3 dagen lang het trefpunt voor specialisten uit de Nederlandse en Belgische waterbranche.

Wil u ook graag weten wat u bij een onverwachte calamiteit kan doen om de afvalwaterheffing te beperken?

Op deze vraag kreeg u op 21 april een antwoord...

Op 23 juni brachten we een bezoek aan Atlas Copco. Dit geassocieerd lid verwelkomde ons in zijn kantoren in Aartselaar voor een presentatie en een bezoek aan zijn productiefaciliteiten. Na het bezoek was er een netwerkreceptie.

We kijken terug op alweer een geslaagde editie van de TNAV-workshop. De opkomst was talrijk. Zowel studenten als deelnemers uit de industrie vonden hun weg naar de workshop. Kon je er niet bijzijn of wil je de presentatie er nog es op nazien?

Op donderdag 29 oktober vond de themanamiddag Membranen in de voedings-en drankensector van de Belgische Membraangroep plaats bij Vlevico in Halle. Je kon er een kijkje nemen achter de schermen van deze afdeling van Colruyt...

Op dinsdag 6 oktober brachten we een bezoek aan de Tiense Suikerraffinaderij. Het was een zeer geslaagd evenement. Veel leden deden de moeite om naar Tienen te komen om de suikerfabriek en de membraaninstallatie te bezichtigen en te netwerken op de receptie achteraf. Dank je wel aan de gidsen van de raffinaderij voor de boeiende rondleiding, aan Veolia voor de mede-organisatie en de uitleg bij de waterzuiveringsinstallatie en aan alle leden voor de opkomst! 

De workshop 'Membranes in Biorefineries' van donderdag 5 maart 2015 in Bio Base Europe was alweer een succesvol BMG-evenement. Met hun vakkennis over dit hooggespecialiseerde onderwerp en hun gedreven spreekstijl wisten de 4 sprekers de 35-tal aanwezigen te boeien. 
Dank aan Bio Base Europe voor het terbeschikking stellen van hun faciliteiten, aan de sprekers Frank Lipnizki, André de Haan, Martin Wolf en Wouter Van Hecke, voor hun vakkundige presentaties en aan de luisteraars voor hun talrijke opkomst.

De presentaties vindt u hieronder.