News

Vooruitgang van het project

In het Gentse havengebied behandelden we voor Induss al verscheidene volumes dokwater met onze onthardingsinstallatie die de productie van een RO-installatie kan optimaliseren. Ter herinnering, dit betreft een voorschakeling met een ionenwisselaar die geregenereerd wordt met het concentraat van de RO-installatie. Nu de eerste regeneraatcycli achter de rug zijn en de opstelling optimaal werkt, verhogen we langzaam de efficiëntie naar 95%.

De samenwerking met Monks International, onze partner bij het project om natriumsulfaat uit afvalwater te hergebruiken binnen de textielsector, werpt zijn ‘kleuren’ af. De ontkleuring van de afvalwaterstroom met zouten uit verfbaden verloopt vlekkeloos en de uitputting van de actief kool installatie liet langer op zich wachten dan gepland. Dit betekent dat er nog meer afvalwater kan behandeld worden dan tot nu toe verwacht.
Monks zette vervolgens het teruggewonnen zout terug in bij kleuringsprocessen en dat leverde ons een mooi fluo geel t-shirt op! Of beter nog, een mooi exact hetzelfde fluo geel t-shirt zoals bij gebruik van nieuw natriumsulfaat…

Vervolgens levert de optimalisatie van een onthardingsinstallatie bij Ecover na een grondige afstelling van de NF-opstelling dezelfde retentieresultaten als bij de laboproeven. Dit betekent dat de nanofilter 97% van het sulfaat, 84% van het calcium en 97% van het magnesium weerhoudt. Nu kunnen we in een volgend stadium het natriumchloride opconcentreren met een MD-module en hergebruiken om de ionenwisselaar te regeneren. Hierdoor zal Ecover fors kunnen besparen op haar zout –en waterverbruik.

Tot slot staan er nog enkele beloftevolle proeven op stapel bij bedrijven uit de chemie- en voedingssector en kijken we nog uit naar nieuwe samenwerkingen in andere sectoren die nog niet aan bod kwamen. Hierover krijgt u later meer nieuws.

In 2015 mag u onze vertegenwoordiging ook verwachten op verscheidene evenementen waar we ons project kracht zullen bijzetten. Met stip op de agenda staan alvast het Resource Recovery Congres in Gent van 30 augustus tot 2 september, alsook het Vlaams-Nederlands Watersymposium in Den Haag op 17 september.