SmartBall

Leestijd: 4 minuten

SmartBall

Xylem

29/10/2021

De Waalse Watermaatschappij (SWDE) neemt een oude waterleiding terug in gebruik dankzij lekdetectietechnologie van Xylem .

In Wallonië  werd  een drinkwaterleiding van de Société Wallonne des Eaux (SWDE oftewel Waalse Watermaatschappij) buiten gebruik gesteld  omdat de leiding herhaaldelijke overstromingen veroorzaakte op het landbouwterrein waar ze onderdoor liep. Met behulp van de SmartBall®-oplossing kon Xylem drie lekken in de bijna 5 kilometer lange pijpleiding opsporen.  Het resultaat? SWDE wist met precisie  de leiding uit te graven te herstellen en opnieuw in gebruik te nemen. 

 

De Société Wallonne des Eaux (SWDE) is de belangrijkste speler op het gebied van productie, transport en distributie van drinkwater in Franstalig België. SWDE beschikt over een netwerk van leidingen dat meer dan 40.000 kilometer bestrijkt. Het bedrijf voorziet 2,4 miljoen Belgische consumenten van drinkwater,  goed voor bijna 75% van de Waalse bevolking.  

 

De uitdaging 

SWDE  wilde een drinkwaterdistributieleiding met een diameter van 300 tot 400 millimeter en een lengte van bijna 5 kilometer, die langs de Maas loopt tussen Bas-Oha in de provincie Luik en Seilles in de provincie Namen, weer in gebruik nemen. Deze pijpleiding van staal en grijs gietijzer dateert uit de jaren ’70 en werd niet meer benut omdat het gebruik ervan herhaaldelijk overstromingen veroorzaakte op het bovenliggende landbouwterrein. Na verschillende mislukte pogingen om de lekken in deze beschadigde leiding, waarvan de exacte locatie niet 100% bekend was, nauwkeurig te lokaliseren, deed SWDE in 2020 een beroep op Xylem voor het gebruik van zijn toonaangevende lekdetectie oplossing: de SmartBall®.  

“Uit onze ervaring weten we dat stalen en gietijzeren leidingen ongeveer 100 jaar meegaan voordat ze aan vervanging toe zijn”, zegt Olivier Pinsar, hoofd lekdetectie bij SWDE. “Maar belangrijke elementen zoals druk, fabricagekwaliteit of zelfs de aanwezigheid van zwerfstromen, kunnen schade veroorzaken waardoor we sneller moeten ingrijpen, zoals hier na 50 jaar dienst.”  

 

De oplossing 

De SmartBall® is een inspectietechniek die deel uitmaakt van de door Xylem ontwikkelde Pure Technologies oplossingen. Deze kogel met variabele diameter wordt in een onder druk staande pijpleiding gebracht en legt, voortgedreven door de waterstroom, een vooraf bepaalde afstand af. Uitgerust met een krachtige hydrofoon die het omgevingsgeluid en de geringste variaties in het geluid registreert terwijl het zich verplaatst, kan de kogel lekken opsporen vanaf een verlies van 0,1 liter per minuut. De Smartball® wordt dan op de gewenste plaats door een uitvouwbaar net teruggewonnen.  

“Om de SmartBall® op de gewenste plaats te kunnen inbrengen waren er aanpassingswerken nodig. We moesten een wigschuifafsluiter op de leiding installeren als toegangsluik”, zegt Yann Ezan, Pure Technologies Manager bij Xylem. “Voor het terughalen van de SmartBall moesten we ook een vlinderklep op het afzuigpunt vervangen door een wigschuifafsluiter en een schermfilter.”  

 

Het resultaat 

De SmartBall®, die de 4.808 meter lange pijpleiding in 6 uur en 31 minuten aflegde, kon drie lekken met precisie lokaliseren. Het eerste lek bevond zich bij een voeg en werd als klein beschouwd, dat wil zeggen dat het lek een verlies van minder dan 7,5 liter per minuut veroorzaakte. Het tweede lek werd als medium beschouwd en bevond zich in een sectie. Ook het derde lek werd als medium beschouwd en ontstond aan een zuignap. Een gemiddeld lek komt overeen met een geschat verlies van tussen de 7,5 en 37,5 liter per minuut.   

Na analyse van de akoestische gegevens, die werden vergeleken met de locatiegegevens van negen ontvangers, kon Xylem de exacte locatie van de drie lekken met hun GPS-coördinaten vaststellen en aan SWDE een reeks aanbevelingen doen voor verdere actie.   

“De SmartBall® van Xylem is een revolutionaire oplossing die voor ons onbekend was”, zegt Olivier Pinsar. “Het is een zeer mooie techniek, die bijzonder geschikt is voor lekpreventie. SWDE is de enige organisatie in Europa die haar netwerk volledig in compartimenten heeft ingedeeld, waardoor we in staat zijn beginnende lekken te identificeren. De SmartBall® is perfect om snel te handelen wanneer onze aandacht wordt gevestigd op nieuwe lekken.”  

 

Sterke punten  

  • Oplossing waarbij de leidingen niet buiten gebruik moeten worden gesteld   
  • Zeer nauwkeurige techniek   
  • Snelle inspectie in minder dan een dag   
  • Opsporing van lekken vanaf een verlies van 0,1 liter per minuut  
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial