Twee projectoproepen om circulair watergebruik te verhogen

Leestijd: 2 minuten

Twee projectoproepen om circulair watergebruik te verhogen

VMM

10/02/2022

De VMM lanceert twee nieuwe projectoproepen om het circulair gebruik van water te verhogen in de strijd tegen waterschaarste en droogte. Een voor collectieve regenwaterprojecten van lokale besturen. De andere voor bedrijven die op een veilige manier gebruik maken van effluent van een RWZI. Projectvoorstellen kunnen tot 7 maart 2022 ingediend worden.
 
Twee projectoproepen om circulair watergebruik te verhogen

Voor deze twee projectoproepen maakt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir binnen de Blue Deal 16 miljoen euro vrij. Goedgekeurde projecten kunnen tot 75% subsidie krijgen.

Collectieve regenwaterprojecten

Regenwaterhergebruik

Bij nieuwbouw leggen we steeds meer regenputten aan, maar op het openbaar domein vloeit het regenwater nog vaak gewoon af naar de riolering. Hier liggen nog veel kansen voor opvang en hergebruik. Met de oproep voor collectieve regenwaterprojecten stimuleert en ondersteunt de VMM lokale besturen die het regenwater op openbaar domein nuttig gebruiken. Bijvoorbeeld in de wasstraat van het gemeentelijk vervoerspark of voor de beregening van het openbaar domein. Een lokaal bestuur kan hiervoor samenwerken met een rioolbeheerder, een waterbedrijf of met een of meerdere private partners.

Hergebruik effluent waterzuiveringsinstallaties

RWZIDe tweede projectoproep richt zich naar bedrijven die effluentwater van een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) als waterbron inzetten. Hergebruik van effluentwater kan na verdere zuivering in heel wat bedrijfsprocessen ingezet worden. Zo wordt gezuiverd effluent op sommige plaatsen opgewaardeerd tot drinkwater. Effluent van een RWZI kan oplossingen bieden voor waterschaarste en onze kostbare waterbronnen beschermen. Bedrijven kunnen een projectvoorstel indienen in samenwerking met Aquafin. 

Beide projectoproepen kaderen binnen de Blue Deal, waarmee Vlaanderen de inspanningen in de strijd tegen droogte en waterschaarste verhoogt en streeft naar circulair watergebruik binnen prioritaire sectoren.

Hoe deelnemen?

Een eerste projectvoorstel moet uiterlijk tegen 7 maart ingediend zijn, een definitief voorstel wordt tegen 23 mei verwacht.

Alle informatie over hoe je kan deelnemen en het subsidiereglement:

Meer weten over de Blue Deal »

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial