Waterputten en pompsystemen op afstand monitoren

Leestijd: 3 minuten

Waterputten en pompsystemen op afstand monitoren

Siemens

10/02/2022

De irrigatie van de velden op afstand beheren en tegelijkertijd een nauwkeurig en intelligent waterbeheer verzekeren is een uitdaging die CEBEO en Eurodrill met verve aangaan. Fabrice Fokan van CEBEO, distributeur van elektrische apparatuur en marktleider in België, stelde de Siemens frequentieregelaars voor aan het bedrijf Eurodrill in Hollogne-sur-Geer. Dit familiebedrijf is al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in geothermie en putboringen. Eurodrill is onder meer actief in de landbouwsector, waar het bedrijf het volledige proces voor zijn rekening neemt: van het zoeken naar water tot het slaan van de put zelf.

Vereenvoudigen en verduidelijken

De vraag van Eurodrill had betrekking op de besturingsapparatuur van een prototype van het pompsysteem gebruikt bij waterputten voor de bevloeiing van akkers. Doel: de installatie op afstand kunnen starten en stoppen, maar ook via die applicatie de parameters voor debiet, druk en waterniveau kunnen monitoren en bijstellen.

De besturing op afstand is bedoeld om de werking van de put op te volgen en te controleren, en om gegevens te verkrijgen over onder meer de hoogte van het watervolume en de drukmetingen. Door de ligging van de putten te midden van velden, is de aansluiting op een bekabeld digitaal netwerk niet mogelijk. In dat geval is een draadloze oplossing noodzakelijk.

Met deze applicatie willen we het beheer van de putten vereenvoudigen en via monitoring de nauwkeurige werking ervan verbeteren. Aan de hand van de verzamelde informatie, inclusief de geologische gegevens, kunnen we de exploitatie van de put beter beoordelen en optimaliseren”, verduidelijkt Fabrice Fokan.

Eenvoudige installatie, snelle ingebruikname

Om tegemoet te komen aan deze verwachtingen op het gebied van afstandsbeheer viel de keuze op een eenvoudige en gemakkelijk te implementeren oplossing: een Sinamics G120X frequentieregelaar van Siemens met smart access module en de nieuwste versie LOGO! 8.3 van Siemens connecteren de installatie rechtstreeks met de cloud om de installatie te beheren. Voor de verbinding met het 4G-netwerk werd gekozen voor de Siemens Switch Scalance. Deze oplossing werd aangevuld met Siemens DU/DT filters.

Fabrice Fokan: “De eenvoudige installatie en programmering van het product dankzij het LOGO!-systeem Soft Comfort besparen Eurodrill tijd bij de implementatie. Dankzij de Switch Scalance M874 heeft de gebruiker via 4G toegang tot de server. Daardoor kan hij het systeem op afstand bedienen zonder afhankelijk te zijn van een kabelverbinding. De aansturing van de asynchrone motor van de pomp bij de waterput gebeurt met de frequentieregelaar Sinamics G120X. Wat Eurodrill uiteindelijk over de streep heeft getrokken om voor deze frequentieregelaars te kiezen, zijn hun gebruiksvriendelijkheid en eenvoudige programmering. De programmering gebeurt via de ‘smart access module’ wifi-interface en via een tablet. Net als de droogloopdetectie, de slaapstand en het vullen van de leidingen, kan ook deze functionaliteit op erg veel bijval rekenen van de gebruikers. Een analyse van de installatie leerde ons dat voor een goede werking tussen de frequentieregelaar en de motor een DU/DT-filter moet worden geïnstalleerd. En ook hier opteerde Eurodrill voor apparatuur van Siemens.

De uitrustingen bij de waterput zijn eveneens van Siemens. Zo wordt gewerkt met een Simatic HMI Basic Panel KTP 700 touchscreen om de installatie en de parameters ter plaatse aan te sturen, maar ook om pompinformatie op te vragen over debiet, druk en waterniveau. Bovendien kan het systeem deze gegevens in real time opslaan op een USB-stick. De hydrostatische metingen gebeuren met een Siemens druksensor.

Veel voordelen

  • Dit project, dat begon met een eenvoudige frequentieregelaar, werd uiteindelijk volledig uitgevoerd met apparatuur van Siemens. Deze keuze ging gepaard met een aanzienlijke uitbreiding van de functionaliteiten.
  • Het personeel van Eurodrill krijgt de nodige opleidingen en kan alle mogelijkheden van de frequentieregelaar uittesten op een testbank.
  • Handelingen zoals de inbedrijfname, het beheren het in- en uitschakelen kunnen heel eenvoudig via een webinterface (SAM).
  • De vele functionaliteiten voor de pompen ingesteld in de G120X-regelaar zijn een pluspunt: droogloopbeveiliging, slaapstand, vullen leidingen …
  • De regelaar is bijzonder robuust en geschikt voor de moeilijke omgeving waarin hij moet werken.
  • Het toestel is gemonteerd in een gemakkelijk te transporteren koffert en kan meerdere putten tegelijk beheren.
  • Nog in de ontwikkelingsfase is deze oplossing al geïnstalleerd op ongeveer 5 waterwinningen. Deze prototypes maken het mogelijk om de oplossing te finaliseren en spoedig te installeren op 10 tot 15 andere kasten.

Contactgegevens

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial