Waterleau exporteert Vlaamse Waterzuiveringstechnologie naar Saudi-Arabië

Leestijd: 2 minuten

Buitenlands nieuws:

Waterleau exporteert Vlaamse Waterzuiveringstechnologie naar Saudi-Arabië

Waterleau Group nv | TAWZEA

28/01/2021

Waterleau uit Haacht tekende begin oktober een belangrijk contract voor het ontwerp en levering van een innovatieve waterzuiveringstechnologie voor de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van de stad Taif, 70 kilometer ten zuidoosten van Mekka. De installatie is momenteel in aanbouw als een Publiek-Private Samenwerking tussen de Saudi Water Partnership Company en een consortium van Spaanse en Saudische aannemers en financiële partners. De RWZI zal uitgebaat worden door de International Industrial Water Distribution Company (TAWZEA), een projectontwikkelaar en pionier in de watersector in het koninkrijk van het Arabisch Schiereiland, samen met het Spaanse Grupo Cobra.

De RWZI zal in eerste instantie het huishoudelijk afvalwater van zo’n half miljoen inwoners uit de dichtstbevolkte delen van Taif verwerken en zal op termijn maar liefst 270.000 kubieke meter gezuiverd water op dagbasis kunnen produceren. Het project past binnen de Saudische National Water Strategy dat als doel stelt een duurzame watersector te creëren tegen 2030, door natuurlijke waterbronnen te beschermen en in een rendabel en toegankelijk wateraanbod te voorzien.

Voor het project in Taif levert Waterleau haar gepatenteerde ‘LUCAS’ technologie aan, die toelaat om de waterzuivering compact te bouwen en met een laag energieverbruik te exploiteren. Recente innovaties op het gebied van slibstructuur en slimme processturing maken Waterleau’s technologie een uitermate interessante oplossing voor dergelijke grootschalige projecten. Gelijkaardige projecten staan op stapel in de Saudische steden Buraidah, Tabuk en Medina.

Waar Waterleau in het verleden zelf nog vaak instond voor de bouw van de grote municipale waterzuiveringsstations, kiest zij vandaag bewust voor een slimmere aanpak waarbij zij enkel nog technologie en kennis aanlevert.  Bart Goedseels, CEO Waterleau: “Onze zogeheten ‘tech pack’ aanpak zorgt ervoor dat we ons kunnen concentreren op waar we in excelleren: onze innovatieve technologie en proceskennis”. Hiervoor zal Waterleau samenwerken met zorgvuldig gekozen partners die zullen zorgen voor de bouw van de installaties.   De CEO van TAWZEA, Mohammed Halawani, is alvast enthousiast: “Waterleau’s indrukwekkende technologische portefeuille zal ons toelaten om samen te werken en TAWZEA’s ambities waar te maken als marktleider in Saudi Arabië”.