Over watercircle.be

Wat is watercircle.be

De watersector wordt in Vlaanderen niet toevallig de sector van het “blauwe goud” genoemd. En dan hebben we het niet enkel over de economische kant, ook vanuit maatschappelijk oogpunt wordt water meer dan ooit naar waarde geschat. Water heeft een meerwaarde voor onze Vlaamse economie. Hoe schaarser het wordt, hoe meer dat besef doordringt. Met de Watercircle tonen we de (laatst beschikbare) cijfers achter het “blauwe goud”.

De Watercircle telt een honderdtal leden, waarvan een meerderheid bedrijven, maar ook de kenniscentra spelen een belangrijke rol. Het ledenaantal blijft al een hele tijd redelijk constant, maar merkwaardig mag je dat niet meteen noemen. De organisatie vertegenwoordigt al jarenlang het gros van de watertechnologiebedrijven in Vlaanderen. En wat positief is: leden willen almaar vaker een echt actieve rol binnen de organisatie spelen en mee debatteren.

Watergebruik: geen nice to have, maar een must have

Als we naar het algemeen watergebruik in
Vlaanderen kijken, spreken we al vlug over 490
miljoen kubieke meter. Het allergrootste stuk
daarvan is voor rekening van de industrie. Water is voor hen al lang geen “nice to have” meer, maar een “must have”. En dus mag het niet verwonderen dat de industrie een belangrijke gesprekspartner is wanneer het over water gaat en actief meedenkt hoe we op zo’n manier kunnen zuiveren dat het ook de situatie voor het milieu maximaal verbetert.

Daar moeten we constant samen aan werken in overleg met de overheid, zodat er altijd een goed evenwicht blijft tussen de regelgeving en datgene wat ook praktisch economisch haalbaar is voor onze bedrijven.

De vlaming en zijn drinkwater in cijfers

De Watercircle is er in eerste instantie voor de bedrijven, maar je kan onmogelijk om de consument heen kijken, zeg maar de Vlaamse huis, tuin en keukengebruiker. Zeker nu water schaarser wordt, staan we met z’n allen voor grote uitdagingen. “En die moeten we samen aanpakken”, zo luidt het devies bij de Watercircle. “De gezondheid van Vlaamse watergebruikers primeert altijd. Daarom is de kwaliteit van water ook voor het bedrijfsleven een topprioriteit. Net zoals de noodzakelijke zorg voor het milieu.”

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial