Bedrijf: Pantarein Water

Pantarein Water

Straat:

Gemeente:

Contactpersoon:

Telefoon:

E-mail:

Website:

Reportage:

Egide Walschaertsstraat 22L

2800 Mechelen

Piet De Langhe

+32 (0)1 542 47 74

piet.delanghe@pantarein.be

www.pantareinwater.be/nl

Reportage Pantarein Water

Pantarein Waterzuivering ontwikkelt groene waterzuiveringsoplossingen voor de industrie, door gebruik te maken van de nieuwste technologieën. Waterhergebruik, energie-efficiëntie en kostenbesparing staan bij ons centraal. We zetten daarbij sterk in op eigen onderzoek, ontwikkeling en demonstratie. In iedere levensfase van uw waterzuiveringsinstallatie zijn we uw deskundige partner.

We hebben ervaring met de verschillende stappen in de levensfase van uw waterzuiveringsinstallatie. Tijdens de studiefase analyseren we grondig welke oplossing het beste aan uw behoeften beantwoordt. We verbinden ons daarbij niet aan een bepaalde technologie; u kunt bij ons terecht voor het volledige gamma aan oplossingen. Bij het ontwerp en de bouw staan de performantie én de kostenefficiëntie van uw waterzuivering voorop. 
 
Ook als de installatie er eenmaal staat, staan we voor u klaar: onze procestechnologen starten uw installatie op en monitoren ze vanop afstand. U kunt ook de volledige exploitatie van uw installatie aan ons toevertrouwen. Zelfs design-build-finance-operate formules behoren tot de mogelijkheden. Op elk moment profiteert u mee van de brede expertise die we opdoen in de talrijke onderzoeks- en demonstratieprojecten die we coördineren.
 

Onderzoek en ontwikkeling

Achter onze oplossingen zit solide denkwerk. We vinden het belangrijk om vandaag te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Zo kunnen we een antwoord bieden op de uitdagingen van morgen. Daarvoor werken we nauw samen met gerenommeerde kennisinstellingen als VITO, de KULeuven en Think Core. 

 • We kiezen voor duurzame technologieën. Met onze nieuwe technologieën tonen we aan dat waterhergebruik en energiebesparing hand in hand kunnen gaan. Zo voldoet uw bedrijf niet alleen aan de steeds strengere normen van de overheid, u bespaart er ook fors mee. En het milieu vaart er wel bij.
 • We brengen ons onderzoek in de praktijk. Met onze zeven pilootinstallaties kunnen we testen uitvoeren voor een breed scala van technologieën. Die pilootinstallaties zetten we ook in bij u op het terrein, bijvoorbeeld voor haalbaarheid- en optimalisatiestudies.
 • Daarnaast neemt Pantarein deel aan verschillende innovatieve onderzoeksprojecten, zoals het Erasme-project, het Kmo-innovatieproject, het MIP-project IMCE²RS (Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform) en het Demonstratie- en disseminatieproject DUWAHE² (Vlakwa – VITO). Voor meer info, zie www.pantarein.be. 

Design en optimalisatie

Een optimaal presterende waterzuivering begint met een slim ontwerp. Of u nu een nieuwe waterzuiveringsinstallatie overweegt of uw huidige installatie wilt optimaliseren, Pantarein zoekt de best beschikbare technologie voor uw behoeften.
 
 • Haalbaarheidsstudies: Hebt u er baat bij om in een eigen waterzuiveringsinstallatie te investeren? Of kunt u afvalwater beter lozen in de riolering of afvoeren voor externe verwerking? We helpen u een weloverwogen keuze te maken. Met een haalbaarheidsstudie krijgt u zicht op de beste oplossing. Op basis van de resultaten van het onderzoek bepalen we de technologie die het beste bij u past. Pantarein is niet gebonden aan eigen patenten. Daarom kunnen we u een uitgebreid overzicht geven van de beste technologieën op de markt, een nauwkeurig ontwerp en alle technische specificaties, mét vermelding van de kostprijs.
 • Optimalisatiestudies: De processen in uw bedrijf stroomlijnen: daar bent u goed in. Het is niet meer dan logisch dat u ook de werking van uw waterzuiveringsinstallatie kritisch onder de loep neemt. Pantarein is daarbij de geschikte partner. Tijdens een audit verzamelen en analyseren we gegevens over uw huidige installatie. Om de situatie goed in te schatten brengen we gedurende verschillende maanden regelmatig een bezoek aan uw site. We volgen uw waterzuivering ook op vanop afstand. Op basis van een grondige evaluatie van die informatie stellen we vast wat er beter kan.

Bouw

Een efficiënt bouwproces, van engineering tot opstart.
 
 • Engineering: Zodra u gekozen hebt voor een waterzuiveringsinstallatie, ontwikkelen we samen met u de volledige technologie. Dan schakelen we een versnelling hoger: het detailontwerp, de volumes en de technische specificaties worden tot in de puntjes vastgelegd.
 • Bouw: Met Pantarein haalt u een betrouwbare leverancier met tonnen praktijkervaring in huis. Omdat we zelf instaan voor het ontwerp van uw installatie, kennen we uw noden als de beste en is de kwaliteit van uw waterzuivering gegarandeerd. Bovendien maken we het u graag gemakkelijk. Onze technici kunnen de volledige installatie in ons eigen atelier in Mechelen bouwen. Daarna wordt ze geleverd op de site. Zo krijgt u uw oplossing in één keer geïnstalleerd. Dat is niet alleen praktisch, maar ook financieel voordelig.
 • Opstart: Als uw waterzuivering er staat, blijven wij niet aan de zijlijn. Tijdens de opstartfase begeleiden onze procestechnologen u tot de afgesproken kwaliteitsgaranties behaald zijn.

Exploitatie en nazorg

Pantarein zorgt ervoor dat alles naar wens blijft verlopen wanneer uw waterzuivering operationeel is. Met een onderhoudscontract laat u de opvolging van uw installatie aan ons over. Wij nemen het technische onderhoud en de procesvoering voor onze rekening.
 
 • Sturing op afstand: We houden een oogje in het zeil, elke dag. En daarbij hoeven we u niet voor de voeten te lopen. We volgen uw installatie op vanop afstand. Als we een onregelmatigheid vaststellen die beter ter plaatse opgelost wordt, schakelen we onze procestechnologen en technici in. Zij komen langs wanneer het nodig is.
 • Opvolgingsbezoek: U hoeft niet meer wakker te liggen van de effluentkwaliteit in uw waterzuiveringsinstallatie. Onze procestechnoloog komt een- of tweewekelijks bij u langs voor een staalname van het effluent. Hij controleert uw installatie en zorgt voor het onderhoud. Maandelijks krijgt u van hem een opvolgingsrapport mee. Zo hebt u een overzicht van alle uitgevoerde analyses.
 • Eigen laboratorium: Pantarein beschikt over een uitgebreid laboratorium dat gespecialiseerd is in onder andere de analyses van de standaard afvalwaterparameters. Ons lab voert de analyses snel en nauwkeurig uit, waardoor wij kort op de bal kunnen spelen bij de processturing van uw waterzuivering.
 • Technisch onderhoud: Een technisch onderhoud, en alles loopt gesmeerd. Onze technici nemen om het half jaar de belangrijkste onderdelen van uw waterzuiveringsinstallatie onder handen: van pompen tot mengers, van compressoren tot blowers.

Energie-audits en energie-efficiëntie

Uw energiefactuur is de laatste jaren alleen maar de hoogte in gegaan – zonder dat u meer verbruikt hebt? Het is niet eenvoudig te besparen op een kostenpost die onderhevig is aan stijgende grondstofprijzen. Nochtans kan uw waterzuiveringsinstallatie een pak energiezuiniger.
 
 • Optimalisatie van bestaande zuiveringen. Wij onderzoeken de procesvoering en de volledige uitrusting van uw waterzuivering om na te gaan waar u op energie kunt besparen. Met extra metingen, tot in de biologische processen zelf, weet u precies waar de grote energieverslinders zitten. Op basis van die informatie kunnen we u concrete voorstellen doen om uw waterzuiveringsinstallatie te optimaliseren.
 • Energie-efficiëntie bij nieuwe installaties. Voor een nieuwe installatie maken we van meet af aan de juiste technologische keuzes. Zo zetten we bijvoorbeeld in op anaerobe processen. Omdat daarvoor geen zuurstof nodig is, blijft het energieverbruik beperkt. Meer nog: er komt biogas bij vrij, en dat kan gevaloriseerd worden als groene energie. En we sturen de industriële apparatuur in de waterzuiveringsinstallatie slim aan zodat ze minder verbruikt. Door te automatiseren kunnen we bijvoorbeeld de beluchting, traditioneel een grote energieverbruiker, efficiënt regelen.

Financiering

U kiest gericht voor investeringen die de werkingsprocessen in uw bedrijf moeten optimaliseren. Misschien hebt u daarna niet langer de financiële ademruimte voor een aanpassing aan of de bouw van een waterzuiveringsinstallatie. Om u toch de mogelijkheid te geven vandaag al te werken aan een duurzamere, efficiëntere en – uiteindelijk – spaarzamere onderneming, kunt u een beroep doen op onze financieringsmogelijkheden.
 
 • Investering in duurzaamheid: Liggen de operationele kosten van uw waterzuivering te hoog? Wij zorgen niet alleen voor een vermindering van de slibproductie en het chemicaliënverbruik. We dragen ook de investering voor de aanpassingen aan uw installatie. U betaalt ons de financieringskosten over een periode van zo’n drie jaar terug. Daarna beschikt u over een duurzamere waterzuivering. De winst die dat oplevert, is integraal voor u.
 • Design – build – finance – operate: Wenst u een beroep te doen op financiële ondersteuning bij de ontwikkeling van een nieuwe waterzuiveringsinstallatie? Pantarein ontwerpt en ontwikkelt de installatie naar uw wensen. U betaalt enkel per gezuiverde kubieke meter water. Helemaal volgens het design– build – finance – operate-model, dus: Pantarein neemt als opdrachtnemer de financiering voor zijn rekening, u betaalt als gebruiker voor de prestaties van de installatie.

Erkend dienstverlener van de kmo-portefeuille

Met de kmo-portefeuille lanceerde de Vlaamse overheid een subsidiemaatregel waarmee ze kleine en middelgrote Vlaamse ondernemingen kan ondersteunen bij het ondernemen, innoveren en internationaliseren. Kmo’s die een beroep doen op een erkende dienstverlener komen in aanmerking voor de subsidie. Pantarein is erkend als dienstverlener voor het verstrekken van advies én strategisch advies over milieu- en energieprojecten.
 
 • Advies: Uw kmo staat voor heel wat uitdagingen op het vlak van milieu en energie. Wij staan u daarin bij met concrete oplossingen voor nu en later. Met bijvoorbeeld advies over het hergebruik van water, het gebruik van regenwater, of aanpassingen aan uw productieproces waar uw onderneming én het milieu baat bij hebben.
 • Strategisch advies: Milieu- en energievraagstukken beïnvloeden hoe langer hoe meer de strategische keuzes waarvoor u met uw onderneming staat. Pantarein maakt samen met u de oefening: ons strategisch advies helpt u kantelmomenten in uw kmo gericht aan te pakken. Zo bieden we een langetermijnoplossing voor de hele organisatie.
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial