Kenniscentra: PaInT

PaInT

Associatie:

Straat:

Gemeente:

Contactpersoon:

Telefoon:

E-mail:

Website:

Werkdomein:

Universiteit Gent

Frieda Saeystraat 1

9052 Gent

Arne Verliefde of Marjolein Vanoppen

+32 (0)9 264 60 02

arne.verliefde@ugent.be of marjolein.vanoppen@UGent.be

www.ugent.be/bw/gct/en/research/paint

Fysisch-chemische waterzuivering; industriële waterbehandeling

PaInT (Particle and Interfacial Technology) is een onderzoeksgroep binnen de Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent. PaInT focust op karakterisatie en praktische toepassingen van deeltjes en interfase-technologie en gebruikt deze expertise vooral in onderzoek naar fysisch-chemische (afval)waterbehandeling en membraantechnologie.

Meer specifiek richt PaInT zich op selectieve scheiding en reductie van het energieverbruik bij waterbehandeling. Daarnaast focust PaInT in toenemende mate op behandeling van verschillende waterbronnen met het doel om proceswater of gedemineraliseerd (tot ultrapuur) water te produceren. Hierin staat niet alleen de behandeling centraal, maar wordt ook meer en meer ingezet op de link tussen waterkwaliteit en negatieve fenomenen zoals corrosie in stoom-water cycli. PaInT is daarbij één van de enige onderzoeksgroepen die specifiek op deze niche focust.

Eén van de flagship-projecten van PaInT in dat opzicht is IMPROVED – een project dat zich richt op een mobiele testinstallatie die niet alleen de benodigde zuivering, maar ook meteen het effect van de geproduceerde waterkwaliteit op de materialen in de stoom-water cyclus kan simuleren en meten. IMPROVED wordt in 2021 opgevolgd door AquaSPICE, een H2020 SPIRE-project waarin de IMPROVED-installatie nu ook internationaal over Europa ingezet wordt.

PaInT is ook één van de stichtende onderzoeksgroepen van CAPTURE, het centrum rond grondstoffenherwinning dat in 2021 een fysiek gebouw opende op Eiland Zwijnaarde, deel van TechLane Gent.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial