Academia Meets Industry 2023: het platform voor het delen en erkennen van Belgische innovaties in de watersector

Leestijd: 2 minuten

Academia Meets Industry: het platform voor het delen en erkennen van Belgische innovaties in de watersector

watercircle.be

28/08/2023

 

De zomer is voorbij en het is opmerkelijk dat deze zomer in meteorologisch opzicht bijzonder was voor Europa. Bosbranden, hagelbuien, windhozen en extreme temperaturen hebben zich allemaal voorgedaan. In België zagen we dat de gemiddelde temperatuur in augustus iets lager lag dan normaal, terwijl de neerslag iets hoger was. Dit ging gepaard met meer wind en minder zonneschijn dan gewoonlijk. Voor de watervoorziening was dit gunstig, omdat de grondwaterstanden zich konden herstellen en de beperkte verboden op waterwinning voor landbouwers en industrieën gehandhaafd bleven.

Vroeger zorgden deze nattere zomers er vaak voor dat investeringen en innovatie in waterbesparende technologieën werden vertraagd. Gelukkig lijkt dit niet langer het geval te zijn. In alle sectoren, zowel nationaal als internationaal, zien we dat bedrijven zich bewust zijn van de waarde van water en het belang van blijvende investeringen hierin. Voor technologische kennis en begeleiding bij duurzaamheidsstrategieën kunnen we vertrouwen op de uitgebreide expertise van Belgische watertechnologiebedrijven en consultants. De overheid speelt ook een rol bij de ondersteuning van ondernemers in deze overgang. Ze biedt KMO’s bijvoorbeeld waterscans aan en stimuleert circulaire projecten en subsidies voor waterbesparende technologieën. Desondanks komt er aanzienlijke druk vanuit Europa, waar bedrijven verplicht worden om te rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen via de CSDR (Corporate Sustainability Reporting Directive).

Het verminderen van de milieu-impact van een bedrijf, terwijl het tegelijkertijd moet blijven groeien, vereist innovatie en de implementatie van nieuwe inzichten. Naast technologische vernieuwing is vaak ook opleiding van werknemers nodig om de beoogde duurzaamheidsdoelen volledig te realiseren.

Binnen Watercircle hechten we veel belang aan innovatie en kennisverspreiding. Daarom organiseren we het evenement “Academia Meets Industry” (AMI). We zijn ervan overtuigd dat er in België talloze oplossingen en uitdagingen zijn op het gebied van water, waarbij het essentieel is om de juiste innovatiepartners te vinden en de juiste kanalen te gebruiken om deze oplossingen te verspreiden. Tijdens AMI, dat plaatsvindt op donderdag 7 december, bieden we een platform voor het delen en erkennen van Belgische innovaties in de watersector.

Heeft uw bedrijf of bent u als student het afgelopen jaar actief geweest met innovaties binnen de watersector en wilt u deelnemen aan de “Water Industry and Research Awards” (WIRAs)? Raadpleeg dan onze pagina hierover.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial