Beheer en zuivering van afvalwater in de sector van afvalverwerking

Leestijd: < 1 minuut

Beheer en zuivering van afvalwater in de sector van afvalverwerking

EPAS international

31/05/2021

EPAS International werkt van oudsher nauw samen met bedrijven in de sector van afvalverwerking. Op de betreffende sites wordt procesafvalwater en terreinwater vaak gezamenlijk verwerkt en geloosd. Momenteel worden voor 2 sites, respectievelijk in de Vlaamse en Waalse regio, studies uitgevoerd in het kader van enerzijds een algemene optimalisatie van het waterbeheer en anderzijds de ontwikkeling van een aangepast waterzuiveringsconcept om lozing op oppervlaktewater toe te laten. De conceptstudie valt te situeren in de context van een afkoppeling van het openbare collectornet.

Voor beide sites wordt een volledige waterbalans opgesteld met als resultaat de ontwikkeling van scenario’s voor een optimaler waterbeheer. Voor een van de bestudeerde sites blijkt het bijvoorbeeld door een aangepaste opvang van dak afvoer van regenwater haalbaar om het verbruik van hoogwaardig leidingwater tot quasi nul te herleiden.

In de conceptstudie ontwikkelt het EPAS-INT-team tevens een volledig concept van afvalwater- en slibbehandeling. Lozing zal door middel van een persleiding gebeuren omwille van de relatief grote afstand tot het dichtstbijzijnde oppervlaktewater. De technische uitwerking van het concept wordt uitgebreid met een schatting van de bijhorende investerings- en operationele kosten (CAPEX/OPEX). Ter validatie van de zuiveringslijn worden bemonsteringscampagnes, analyse en haalbaarheidstesten uitgevoerd in het laboratorium van EPAS International in Gent (België). Op basis van het testprogramma blijkt een zuiveringsefficiëntie haalbaar van meer dan 90% voor organische verontreiniging en nutriënten.  

Contactgegevens

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial