BOSAQ MAAKT DE WEG VRIJ VOOR DUURZAAM SCHOON DRINKWATER IN HET BINNENLAND VAN SURINAME

Leestijd: 3 minuten

BOSAQ maakt de weg vrij voor duurzaam schoon drinkwater in het binnenland van Suriname

BOSAQ

10/02/2022

Voor de inwoners van Boslanti,  Nieuw Jakobkondre en Pamboko in Suriname ging hun droom in vervulling toen er veilig drinkwater uit hun kraan kwam. Het was een verbindend moment voor zowel de lokale gemeenschap als voor BOSAQ, dat zijn state-of-the-art decentrale drinkwaterinstallaties gebruikte om water uit de nabijgelegen rivier te zuiveren tot drinkwater.

Het binnenland van Suriname telt 37.000 inwoners die geen toegang hebben tot propere drinkwaterbronnen.

BOSAQ voert in Suriname een drinkwaterproject uit waarbij vijf verschillende dorpen met zo’n 3.000 mensen worden voorzien van schoon drinkwater, volledig gebaseerd op hernieuwbare energie en gebruikmakend van de baanbrekende decentrale drinkwatertechnologie Q-Drop.  De beschikbaarheid van drinkwater zal micro-ontwikkeling stimuleren en het hele jaar door onderwijs mogelijk maken.

Beginsituatie

Suriname heeft in totaal 576.000 inwoners, waarvan 13% in het afgelegen binnenland woont, voornamelijk in het district Sipaliwini. Aangezien 93% van Suriname bedekt is met regenwoud, zijn deze regio’s moeilijk toegankelijk, vaak alleen per boot of kleine vliegtuigjes. De inwoners wonen in gemeenschappen rond de oevers van de rivieren en hebben geen toegang tot schoon drinkwater; ze drinken rechtstreeks uit de rivier of uit de kreken in de jungle dicht bij het dorp. Door mijnbouwactiviteiten is het rivierwater vervuild. Tijdens de droge seizoenen drogen de kreken uit en worden mensen gedwongen om rechtstreeks uit de rivier te drinken. In deze periodes komen leraren uit de steden niet naar het binnenland om les te geven, met een ernstige onderwijsachterstand als gevolg voor de kinderen van de gemeenschappen.

Innovatie

De missie van BOSAQ is om de wereld op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier van schoon drinkwater te voorzien. Daarvoor maakt BOSAQ gebruik van zijn technologisch geavanceerde oplossing, Q-Drop, een geautomatiseerde, off-grid, plug-and-play oplossing met modulaire technologie op maat om deze specifieke waterbronnen te zuiveren en schoon drinkwater naar de gemeenschap te distribueren.

De oplossing van BOSAQ heeft de gemeenschap ten goede gekomen door te zorgen voor

💧 Lage kosten ter stimulatie van micro-ontwikkeling en het opzetten van waterverkooppunten door de lokale bevolking

💧 Voorziening van hernieuwbare energie (in dit geval zonne-energie), wat belangrijk is in een gebied zonder toegang tot consistente elektriciteitsvoorziening

💧 Tijdsbesparing en groei doordat lokale vrouwen niet meer elke dag water hoeven te halen en zo meer tijd hebben voor onderwijs

💧 Het creëren van bewustzijn bij de lokale bevolking over het belang van gezond drinkwater en tijdig en nauwkeurig onderhoud van de waterinstallaties

Rimpeleffect

Het team van BOSAQ deed er alles aan en werkte dag en nacht samen met de lokale partners om dit project tot een groot succes te brengen. Ze richtten de inspanningen en energie om 3.000 mensen in een van de meest afgelegen regio’s van schoon drinkwater te voorzien om de economische ontwikkeling te bevorderen en mensen, vooral vrouwen, gelijke kansen te bieden om te slagen.

Bovendien gaat 10% van de winst van BOSAQ naar de zelfbeheerde NGO ‘Water Heroes’ die installaties doneert aan projecten met een gevestigd sociaal kader, maar niet het budget hebben om een drinkwaterproductie-eenheid aan te bieden.

Als erkenning voor haar inspanningen heeft BOSAQ in 2021 de prestigieuze Energy Globe Award ontvangen van UNIDO, United Nations Industrial Development Organization,  voor het leveren van decentrale schone drinkwatervoorziening aan afgelegen gemeenschappen in het binnenland van Suriname.

Contactgegevens

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial