Ecologische toxiciteit van coatings verlagen

Leestijd: 2 minuten

Ecologische toxiciteit van coatings verlagen (project)

EPAS International

28/01/2021

EPAS International werkt samen met een industriële klant, gespecialiseerd in de productie van coatings voor serres. De betreffende coatings worden gebruikt om het invallende zonlicht te diffunderen en zo te voorkomen dat de planten gedurende de zomermaanden verbranden.

Bij aanvang van de winter moeten deze coatings verwijderd worden gezien het invallende zonlicht dan veel minder sterk is en optimaal benut dient te worden. Om de coatings te verwijderen heeft het bedrijf een reinigingsmiddel ontwikkeld.

Bij het reinigen komen coating en reinigingsproduct in sterk verdunde wijze op de grond terecht en kunnen zodoende met het water in de bodem sijpelen. Om de impact van deze producten op het ontvangende milieu te minimaliseren, is in samenwerking met EPAS International een onderzoek begonnen (start van het project: eind juli 2020) naar de ecotoxiciteit van de huidige producten met identificatie van de eventuele oorzakelijke stoffen.

Op basis van de resultaten wordt beoordeeld welke aanpassingen mogelijk zijn om de ecotoxiciteit van de verdunde producten te verlagen of zelfs te elimineren. Het meest gevoelige testorganisme wordt proefondervindelijk bepaald en vervolgens gebruikt om de toxiciteit van alternatieve samenstellingen te onderzoeken.

Eens een samenstelling wordt gevonden die niet toxisch blijkt voor het ontvangende milieu, zal het water ook chemisch gekarakteriseerd worden om te kijken of het voldoet aan de milieukwaliteits-normen voor afvoer naar het grondwater.

Het finale doel van de studie is een werkzaam product te ontwikkelen dat geen of een minimale negatieve impact heeft op de ontvangende bodem en het grondwater.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial