Nieuw product op de Belgische markt als alternatief voor biocides op RO-installaties

Leestijd: 2 minuten

Nieuw product op de Belgische markt als alternatief voor biocides op RO-installaties

Clarflok

29/10/2021

Clarflok verdeelt sedert enkele jaren de antiscalants en reinigingsproducten van Genesys op de Belgische markt en heeft sinds kort een nieuw product, nl. Genesol 80. Dit is een product dat de aanhechting en groei van biofilm en organische vervuiling verhindert en verwijdert op membraaninstallaties. Het voornaamste voordeel ten opzichte van andere organische biocides is dat dit product drinkwatergeschikt is (het beschikt over een NSF-label) en dus ook tijdens productie gedoseerd kan worden.

De vorming van organische fouling en biofilmvorming vormt vaak problemen bij het opereren van waterrecuperatie of de productie van water via omgekeerde osmose. Dit zorgt ervoor dat membraaninstallaties stilgelegd moeten worden en dat er een reiniging (CIP) dient te gebeuren met een reinigingsproduct of met een biocide. Tussentijdse schokdoseringen met biocide kunnen in vele sectoren bovendien enkel off-line gebeuren omdat deze biocides niet geschikt zijn voor drinkwater of voedingstoepassingen.

Een alternatief voor het gebruik van biocides is chloordosering. Het grote nadeel van deze techniek is dat het chloor moet worden geneutraliseerd voor de omgekeerde osmose omdat deze anders de membranen onomkeerbaar zal beschadigen. Na neutralisatie kunnen bacteriën zich toch terug ontwikkelen op de membranen. Ze kunnen daar bovendien alle voedingsbronnen vinden die ze maar wensen (op de membranen is er een opstapeling van organische componenten, dode bacteriën, …).

Genesys heeft, met Clarflok als verdeler voor de Belgische markt, een nieuw product ontwikkeld, namelijk Genesol 80. Dit product geldt als een alternatief voor deze biocides of voor chloordosering:

 • Dringt binnen in de biofilm en breekt deze af.
 • Verhindert de binding tussen biofilm of organische vervuiling en het membraanoppervlak.
 • Inhibeert biofilm vorming.
 • Degradeert minder snel in vergelijking met de gebruikelijke biocides.
 • Creëert minder nevenproducten in vergelijking met de gebruikelijke biocides.
 • Is goedkoper in vergelijking met de gebruikelijke niet-oxiderende biocides.

Het product Genesol 80 kan continu of in schok gedoseerd worden en zowel tijdens het operationeel gebruik als tijdens een CIP-procedure. Het kan eveneens gedoseerd worden in combinatie met een chloordosering.

 

De voornaamste voordelen voor de gebruiker zijn:

 • Lagere reinigingsfrequentie van de RO-membranen
 • Lager chemicaliënverbruik
 • Lager energieverbruik doordat de verschildrukken over de membranen trager opstapelen
 • De membranen hebben een langere levensduur
 • Betere efficiëntie van de membranen tegen een lagere kostprijs

Op de afbeelding en de tabel hieronder kan een weergave gevonden worden van een membraan dat vervuild was met organisch materiaal. Er werden stalen genomen voor en na reiniging met Genesol 80.

 

Contactgegevens

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial