Wateroverlast in Antwerpen vòòr blijven met project Precinct

Leestijd: 2 minuten

Wateroverlast in Antwerpen vòòr blijven met project Precinct

Water-link

31/01/2023

Hevige regenbuien zorgen vaker voor overlast. Ook in Antwerpen. Rioleringen krijgen de grote hoeveelheid water niet verwerkt, straten kunnen overstromen, met alle gevolgen van dien. Zoals bijvoorbeeld de elektriciteit die uitvalt, uitvalswegen die niet meer bereikbaar zijn.

Vandaag kunnen we erop reageren. Morgen willen we ook anticiperen. Daarom werkt water-link mee aan het Europese project Precinct.

Daarin bouwt water-link een digitale tweeling van de Antwerpse rioleringen en infrastructuur. We koppelen de dimensies van het rioleringsnetwerk met de afvoerrichting en de mogelijke hoeveel regen die zal vallen. Via simulaties kunnen we dan ‘in het echt’ enkele uren voor het noodweer aanbreekt de juiste beslissingen nemen.

 

Juiste info koppelen

Om op de impact van hevige regenval te anticiperen, volstaat informatie over de weermodellen niet. Kennis over de omgeving – en vooral over infrastructuur – is minstens even belangrijk. En toch blijkt de koppeling van die soorten info vandaag nog niet mogelijk.

 

Overlast simuleren in een digitale tweeling

Met Precinct ontwikkelt Europa een computersysteem dat de nodige soorten informatie wél combineert. De innovatieve technologie zal de gevoelige infrastructuren in Antwerpen virtueel met elkaar verbinden. Zo ontstaat er een digital ‘twin’, of een digitale ‘tweelingvoorstelling’, van de

stad.

 

In die virtuele omgeving kunnen we straks het effect van allerhande weerscenario’s op de infrastructuur simuleren:

  • via computers die op basis van data slimmer worden
    en zélf kunnen bijleren (‘machine learning’);
  • op basis van real-time data die water-link aanlevert
    zoals de waterstand, de druk op het water en de afvoerrichting;
  • de dimensies van het rioleringsnetwerk,
    de afvoerrichtingen & de afvoercapaciteit.

 

Sneller juist beslissen, overlast voorblijven

Met Precinct kan water-link de overlast voorblijven. Omdat de digitale simulaties waterknelpunten voorspellen, kan water-link enerzijds preventief op infrastructuur ingrijpen en investeringsprojecten afstemmen op de noden, en anderzijds hulpdiensten zoals brandweer, politie en ziekenhuizen enkele uren voor het noodweer informeren.

 

Ontdek de water-link diensten in riolering

Van een aanvraag indienen tot defecten melden:

https://water-link.be/producten-en-diensten/riolering

Contactgegevens

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial