Blauwe Cirkel: succesverhalen

Succesverhalen

De Blauwe Cirkel

Ecover 100x359

Hergebruik van zout en water bij Ecover

Ontharding van water door middel van ionenwisselaars wordt algemeen toegepast in alle industrieën in Vlaanderen. Het grote probleem hierbij is dat bij de regeneratie van de harsen een geconcentreerde zoutstroom ontstaat die vooral NaCl bevat. Binnen het Blauwe Cirkel project werden zowel elektrodialyse als nanofiltratie en precipitatie onderzocht voor het recupereren van water en NaCl.

induss pos baseline rgb 100x296

Hergebruik van water en zout bij Induss in het Gentse havengebied

In het Genste havengebied gingen de Blauwe Cirkel met Induss aan de slag om het concentraat van een omgekeerd osmoseproces opnieuw te gebruiken als regeneraat voor een ionenwisselaar. Deze ionenwisselaar haalt dan op zijn beurt de meerwaardige zouten zoals calcium uit het influent waardoor we de efficiëntie van de RO-installatie kunnen optimaliseren.

Monks 100x385

Hergebruik van natriumsulfaat bij textielbedrijf Monks International

Monks International gebruikt natriumsulfaat als elektrolyt in reactieve verfprocessen.
Omdat bij hergebruik van het natriumsulfaat de resterende kleurstoffen in het zout een later verfproces negatief kunnen beïnvloeden, onderzochten het VITO en UGent de mogelijkheden om het zout te scheiden van de restkleurstoffen zodat de zouten kunnen worden hergebruikt in nieuwe daaropvolgende verfprocessen.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial