De blauwe cirkel: Hergebruik van water en zout bij Induss in het Gentse havengebied​​

Hergebruik van water en zout bij Induss in het Gentse havengebied

De Blauwe cirkel

In het Genste havengebied gingen de Blauwe Cirkel met Induss aan de slag om het concentraat van een omgekeerd osmoseproces opnieuw te gebruiken als regeneraat voor een ionenwisselaar. Deze ionenwisselaar haalt dan op zijn beurt de meerwaardige zouten zoals Calcium en Kalium uit het influent waardoor we de efficiëntie van de RO-installatie kunnen optimaliseren.

In de loop van het voorjaar van 2015 behandelden de Blauwe Cirkel in samenwerking met Ugent en Eurowater voor Induss verscheidene batches dokwater met een ionenwisselaar en RO-installatie. Hierbij startte het proces succesvol bij 75% recovery en dreven we dit langzaam aan op tot 95% recovery.

Afhankelijk van het seizoen varieerde ook de saliniteit van het dokwater, waardoor de installatie niet steeds over voldoende zouten in het influent kon beschikken. Als het water echter zout genoeg was – vanaf de lente – dienden we geen NaCl meer toe te voegen aan het concentraat waardoor we zonder gebruik van antiscalants de ionenwisselaar opnieuw tot 100% konden regenereren.

Na een economische studie blijkt dat doordat anti-scalants niet meer dienen aangekocht te worden, een installatie zichzelf al vanaf 4 jaar zou kunnen terugverdienen.

Fotomateriaal

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial