De blauwe cirkel: hergebruik van zout en water bij Ecover​

Hergebruik van zout en water bij Ecover

De Blauwe cirkel

Ontharding van water door middel van ionenwisselaars wordt algemeen toegepast in alle industrieën in Vlaanderen. Het grote probleem hierbij is dat bij de regeneratie van de harsen een geconcentreerde zoutstroom ontstaat die vooral NaCl bevat. Binnen het Blauwe Cirkel project werden zowel elektrodialyse als nanofiltratie en precipitatie onderzocht voor het recupereren van water en NaCl.

Op basis van de uitgevoerde experimenten werd een goede scheiding bekomen van de NaCl fractie met de andere zouten zoals CaCl2 en in verdere labotesten werd aangetoond dat de bekomen pekeloplossing gebruikt kan worden voor regeneratie van ionenwisselaarsharsen. Vooral in bedrijven waar de pekeloplossing momenteel afgevoerd moet worden voor verdere verwerking aan een hoge prijs, zal het hergebruik van deze oplossing economisch voordelig kunnen zijn. De resultaten bekomen binnen het Blauwe Cirkel proces voor deze stroom kunnen dus zeker als een succesvolle innovatie beschouwd worden.

Momenteel is er een demonstratie lopende bij Ecover. Naast Ecover zijn de bedrijven Hydris Engineering (leverancier nanofiltratie) en Aquaver (leverancier membraandestillatie) betrokken.

Fotomateriaal

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial