KO water verslagen: Workshop IMPROVED @DOW Terneuzen

Workshop IMPROVED

29 januari 2019

De resultaten van het interreg project IMPROVED van de Universiteit Gent werden op 29 januari voorgesteld in Dow Terneuzen in combinatie met een workshop. Hiervoor zakten een 100-tal deelnemers af naar Nederland, inclusief het watercircle.be team met een delegatie deelnemers van het KO-Water project. IMPROVED staat voor Integrale Mobiele PROceswatervoorziening Voor een Economische Delta, praktisch gaat dit over afvalwater opwaarderen tot proceswater van de juiste kwaliteit. 

Tijdens de IMPROVED workshop vond een presentatie over de resultaten die bij Yara en BASF werden behaald werd gecombineerd met een bezoek aan de containers of aan de DECO-plant van Evides Industriewater. De workshop werd ingeleid door Niek Van Belzen, lead analytical Manager bij Dow, en Wilbert van den Broek, Senior Process Engineer bij Evides Industriewater. Naast een introductie over Dow, vertelden zij het publiek meer over hun doelstellingen voor 2025, de samenwerking tussen Dow en Evides Industriewater en hun motivatie voor het IMPROVED project. Als derde spreker mocht Marjolein Vanoppen, Chair Industrial and Circular Water Technology aan de Universiteit Gent, de resultaten van Yara en BASF binnen het IMPROVED project toelichten. Alsook de resultaten die we kunnen verwachten bij Dow. Daarna nam Valérie Verjans, projectingenieur bij watercircle.be, het woord en gaf een uiteenzetting over enerzijds wie watercircle.be is en hun nieuwe KO-waterproject (‘Kosten-efficiënt opwaarderen van waterbronnen in de procesindustrie’). Dit is een project waarin ze de industrie gaan informeren, activeren en ondersteunen bij het implementeren van waterbesparende technieken. De laatste spreker van de dag was Arne Verliefde, professor aan de Universiteit Gent. Hij sprak over projecten die mogelijk zijn na het IMPROVED project.

Vervolgens werden de aanwezigen in twee groepen ingedeeld. De eerste groep bracht een bezoek aan de containers van IMPROVED, waar ze de technieken in meer detail konden bekijken en bevragen. De tweede groep brachten onder leiding van Wilbert van den Broek een bezoek aan de DECO-plant van Evides Industriewater. Hier werd in meer detail ingegaan op de waterproductie voor de site van Dow Terneuzen en de oorsprong van de verschillende waterbronnen die hiervoor worden gebruikt.

Voor meer informatie en resultaten over het IMPROVED project kan u terecht op volgende site: https://www.improvedwater.eu/

 

Voor meer sfeerbeelden en interesse in de gegeven presentaties, kan u terecht op volgende site: https://www.cleantechflanders.com/verslagen/22521/afvalwater-opwaarderen-tot-proceswater-van-de-juiste-kwaliteit-resultaten-improved?theme=know

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial